Duurzame inzetbaarheid van medewerkers was de afgelopen twintig jaar een belangrijk thema bij de CAO-onderhandelingen en kende door de tijd heen vele gedaantes, van interne mobiliteit via interne sollicitaties, opleidingsbudgetten en loopbaanplannen naar levensstijlinterventies door fietsplannen en het verstrekken van sportabonnementen. Duurzame inzetbaarheid werd en wordt nog steeds gestimuleerd door de aandacht voor gezondheid met een bedrijfsrestaurant dat door de jaren heen steeds gezondere lunches ging aanbieden, adviezen om vaker de trap te nemen in plaats van lift en aan allerlei sportieve interne ’challenges’ mee te doen.
In de afgelopen jaren is duurzaamheid een belangrijke speerpunt van de bedrijfsactiviteiten geworden. Arcadis werkt aan duurzaamheid in haar oplossingen voor klanten en besteedt aandacht aan duurzaamheid in de interne bedrijfsvoering. Van afvalscheiding, minder plastic gebruik, minder printen tot fietsplannen en een groener wagenparkbeleid. Vanaf 2010 is Arcadis aan het verduurzamen op CO2 (gebouwen en mobiliteit). In 2019-2020 heeft dit een reductie van meer dan 75% opgeleverd, mede door de verplaatsing van kantoren naar Intercity-stations. Continu worden er gedragscampagnes aangeboden (Low-Car-Diet, aanbod nieuw platform Amaze, Fynch app). Dit draagt verder, namelijk ook door collega’s worden er campagnes opgezet; Serious Request wandelchallenge, in 2023 voor een tweede keer na een succesvolle Covid editie, en Cycling for Climate.
In 2020 wint Arcadis de ‘Spitsbreker 2020’ award omdat de organisatie zich blijft inzetten om te verduurzamen. Juryoorzitter Tineke Netelenbos gaf aan onder de indruk te zijn van Arcadis’ jarenlange strijd tegen de fileproblematiek en de vele maatregelen die het bedrijf trof, zoals het verplaatsen van kantoren naar intercitystations, het belonen van goed gedrag, het stimuleren van reizen met het openbaar vervoer en het verstrekken van verhuispremies.